Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

fredag, juni 30, 2006

Nu börjar min sommar

Nu försvinner jag bort från mobiltelefonins och datorernas förlovade land (för ett tag). Vill passa på att önska både vänner och fiender, politiska kamrater och motståndare en riktigt god sommar. SNART börjar det roligaste som finns.... Valkampen.

Ulvskog och Hägglund

Igår röt kristdemokraternas Hägglund ifrån... han ifrågasatte direktörernas girighet och deras sanslösa bonussystem.

Jag vill minnas att Marita Ulvskog(s) gjort liknade förut. Då gick en samlad borgerlighet och en samlad borgerlig mediekår till storms och anklagade henne för naivitet och näringslivsfientlighet. När kommer angreppet på Hägglund?

torsdag, juni 29, 2006

Demokratisera riksbanken!

För några år sedan var det högsta mode att demokratin (dvs folkets valda representanter) skulle ha så lite som möjligt att säga till om vad gäller ekonomiska frågor. Förmenta experter skulle styra istället. Politikerna skulle likt Odyssevs få bestämma vart man skulle, men sen skulle de bindas vid masten så att inte de hemska sirenerna skulle lura skeppet i elände. Resultatet blev bland annat regeringens Bildts "framgångsrika" räntekamp mot krisen i början av 90 talet.

Ett annat resultat av expertfilosofin var att man gjorde riksbanken oberoende av riksdagen. Banken fick i uppgift att hålla inflationen kring 2% årligen. En uppgift som banken har misslyckats med varje enskilt år. I flera år har banken jagat en nästan obefintlig inflation. resultatet får hela Sveriges folk betala i form av en onödigt hög arbetslöshet.

Nu signalerar riksbankens vice vd att banken inte bara ska jaga icke existerande inflation, den ska dessutom ta ansvar för hur hushållens skuldsättning ser ut och för hur priserna på fastighetsmarknaden utvecklar sig. Som demokrat kan jag inte låta bli att oroa mig över hur denna icke demokratiska institution nu tydligen vill ta kontroll över hela det ekonomiska livet. Det är dags att ställa riksbanken under folklig kontroll.

torsdag, juni 22, 2006

Eré nån fotbollsturnering på gång....

Har sakta börjat förstå att det stora vansinnet har utbrutit. Folk blir kortfattade och vill att mötena ska ta slut.... Inte för att de har träffat den stora kärleken, eller för att de vill gå ut på krogen och svinga en bägare med mig.

De vill hem för att se på sina TV apparater, (varav många dessutom numera är HD ready). Märkligt tycker jag att det är.

Lite skrämmande dessutom, när man får läsa följande nyhetsurklipp från Observer.

" SLIPP AKUTKÖERNA, ÅK UNDER MATCHTID (Nyhetsartikel)Dagens Nyheter, 2006-06-22

Barnens hälsa sägs gå före allt. Dock vittnar personalen på Stockholms barnakuter om tomma väntrum under Sveriges matcher i fotbolls-VM. Men direkt efter matchens slut fylls köerna på igen. - Direkt efter matchen mot Paraguay var det helt smockat här i väntrummet, säger Annica Suomi, chefssjuksköterska på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Hans Lindblad, sektionschef för barnakuten på Barnens sjukhus i Huddinge, ifrågasätter föräldrarnas prioriteringar. - Vi har översållat av måttligt sjuka patienter direkt efter VM-matchen. Jag trodde det skulle vara andra saker som styr vilken tidpunkt man väljer att åka in akut med sitt barn, säger Lindblad."

Moderaterna flyr från sin politik igen...

Det måste vara jobbigt att vara moderat. För oss som studerar dem utifrån en kritisk utgångspunkt är det hur som helst lätt förvirrande.

Läser i dagens DN att Fillippa Reinfelt och Christer G Wennerhom, (bägge m) nu tycker att närakuterna ska få finnas kvar. De är visserligen dyra och totalt onödiga men de ska ändå inte längre läggas ner. Oklart om man kan gå med på att starta nya.

Kompisen Birgitta Rydberg (Fp) är mycket förvånad över moderaternas utspel. "-Det är inte vår politik i alla fall".

Min slutsats är att att om man gillar närakuter så ska man definitivt inte stödja de borgerliga.

Sen skickar jag en medlidsam tanke till de moderata kampanjarbetarna i valrörelsen. Med tanke på att de byter politik i samma takt som jag byter skjorta så måste det vara jättejobbigt. Stackars dom!

måndag, juni 19, 2006

Stabbo

Försvaret krymper i storlek. Kvar återstår frågan vad som ska hända med de öar som försvarsmakten inte längre behöver. Moderaterna driver linjen att de ska privatiseras. Dvs säljas tilbaka till de som ägde öarna innan försvaret köpte dem. Jag tycker att man ska se till att de hålls öppna och tillgängliga för allmänheten. Det är kanske sista chansen någonsin att se till att öar blir tillgängliga för alla.

Idag var jag ute med Skärgårdsstiftelsen styrelse och besökte flera öar. Däribland Stabbo. En ö längst ut i havsbandet som har utmärkta förutsättningar för att ta emot rullstolsbundna och handikappade skärgårdsbesökare.

Som det ser ut nu så kommer Stiftelsen kunna hyra ön den här sommaren av Fortifikationsverket. Jag hoppas att Landstingsstyrelsen imorgon bitti ska ska kunna bidra till att få igång verksamheten för de rörelsehindrade. (På bilden ses delar av styrelsen promenerandes på Stabbo. Fler borde få möjlighet att kunna ta sig dit ut). Posted by Picasa

Nyss hemkommen

Nyss hemkommen från Moskva noterar jag att Folkpartiet tydligen tappar väljare. Nu väntar jag bara på nya fräscha hårda tag mot invandrare och andra marginaliserade grupper. Man ska inte underskatta inspirationen från danska Venstre...

torsdag, juni 15, 2006

Förbannad???

Jag tror att jag är förbannad, blir min reaktion när jag hör ekot om att förre bostadsministern Löwden vill friköpa sin hyreslägenhet i centrala Stockholm och göra den till bostadsrätt. För mig och andra som vill bevara Stockholm som öppen stad för alla samhällsklasser, så är den borgerliga utförsäljningspolitiken av allmännyttan ett rejält hot. Lika illa är det självfallet när andra hyrehus omvandlas till bostadsrätt.

Den lagstiftning som finns idag för att skydda hyresrätten, är i mitt tycke för svag. Det har tyvärr varit svårt att förklara hur absurt överhettad den stockhomska bostadsmarknaden är, för de nationella politikerna.

Jag säger att jag tror att jag är förbannad. Bakgrunden till det är att jag vill veta mer. Man kan inte begära, ens av en socialdemokrat, att man ska vilja bo som hyresgäst hos en bostadsrättsförening. Det finns alldeles för många avskräckande berättelser om hur folk råkar illa ut i såna situationer.

Avgörande för min syn på Löwden är huruvida han har varit drivande i processen för omvandling, (som en fd justiteminister var), eller om han agerat på det enda rimliga sätt man kan göra, i det fall det redan är klart att huset ska omvandlas.

tisdag, juni 13, 2006

ÄNTLIGEN!!!

Genomförandeavtalet om Citybanan är klart! Beslutet togs i landstingsfullmäktige för en liten stund sedan. Idag är jag lycklig och ganska så stolt. Det är kul att få vara med om att fatta ett beslut som kommer att förbättra för kollektivtrafikresenärerna på stockholms pendeltåg och för fjärrtågstrafiken Sverige.

fredag, juni 09, 2006

Borgerlig medieövervikt

Kent Asp (medieprofessor) har genomfört en intressant studie över hur medierna på nyhetsplats hanterar regeringsalternativen. Resultatet är skrämmande. Och det bekräftar dessutom den känsla man får man läser tidningarna. DN som jag har läst i många år. Har gått ifrån att vara en relativt balanserad tidning till att stundtals sjunka till att bli extra flygblad åt folkpartiet. Värsta exemplet är väl egentligen Henrik Brors så kallade politiska analyser. Mera enögt sätt att betrakta världen på får man leta efter.

Min gamla favorithattidning Svenska Dagbladet har faktiskt känts betydligt mer spännade och fräsch än DN. Ja visst blir jag förbannad när jag läser dess ledarsida, men det är jag förberedd på. Jag behöver ju i alla fall inte läsa nyheter där som om de vore skrivna på det moderata partikansliet.

Aftonbladet (en tidning som jag föraktar djupt sen de publicerade bild och namn på en våldtagen liten flicka) lider uppenbarligen av ett djupt publicistiskt komplex eftersom de är delägda av LO.

Trösten i det mediala eländet är att dess påverkan på väljaroppinionen trotts allt är relativt begränsad.

tisdag, juni 06, 2006

Nationaldagx2

Jag älskar Sverige. Inte minst är jag stolt över det realtivt jämlika och rättvisa samhälle som socialdemokratin och andra progressiva krafter lyckats bygga upp i vårt land. Till min svenskhet hör också en stor dos kritik gentemot överheten representerad av adel, kungahus och människor som anser sig vara "finare" och "bättre" än andra.Idag har Sverige sin andra officiella nationaldag. Självfallet tänker jag delta i det firandet.

Samtidigt måste jag bara få avreagera mig lite genom att publicera nedanstående hyllning till fanan och överheten.På midsommarafton "folkets nationaldag" så kommer jag enbart att ägna mig åt patriotiska aktiviteter såsom brännvin, potatis och sill, Evert Taube och tårdrypt beundran av den blågula fanan. (Jag lovar;)

måndag, juni 05, 2006

Min NYA leksak

Jag är barnsligt förtjust i kameror. Konen misstänkte att mitt glada flin på bilden inte var riktat visavi henne, utan snarare gentemot min nya leksak. Undrar varför? Posted by Picasa

lördag, juni 03, 2006

Folkpartiet+Venstre=sant?

Jag har slutat köpa Aftonbladet, men visst läser jag tidningen på Nätet. Dagens mest intresseväckande nyhet är väl det bråk som uppstått rörande Folkpartiets nära samarbete med det främlingsfientliga danska Venstre. Mikael Trolin, (fp) kandidat till riksdagen är oroad över var folkpartiet är på väg. Det är jag med.

Undfallenhet gentemot främlingsfientliga strömningar har lett större delen av den danska politiska världen ut på ett gungfly. Må det inte ske hos oss också. Risken finns. Danskarna är i gemen inte mer främlingsfientliga än vad vi är. Skillnaden hittils har varit partiväsendets förmåga att ta avstånd från de xenofobikerna. Det är bara att beklaga att skillnaden mellan Bengt Westerberg och "Lejonkungen" är så uppenbar.

torsdag, juni 01, 2006

Hjälmtvång?

Konen efterlämnade en urklippt lapp med en DN insändare på kylskåpsdörren idag.

" Nu väntar vi spänt på regeringens nästa livräddningsinsats- hjälmtvång för bilister och fotgängare. Men vem tänker på alla de danskar som kommer att skratta ihjäl sig?

Lars Anders Byberg, Röde Jämtland"

För min del ler jag åt att det fortfarande är strängt förbjudet att gå emot röd gubbe i vårt fria södra grannland:).

Bloggtoppen.se