Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

tisdag, januari 30, 2007

Kärnkraftsfrågan

Så stormar det kring Forsmark. Uppenbarligen har man haft en något lättsinnig syn på säkerhetsfrågorna vid kärnkraftverket ifråga. För detta bör ledningen ställas tills ansvar. Vilket nu kommer att ske efter SKI:s anmälan till de juridiska myndigheterna.

Själv har jag en något ambilvalent inställning till kärnkraften som sådan. Jag är ganska övertygad om att det går att driva kärnkraft under betryggande former. Dessutom är det värt att konstatera att det inte finns några energikällor (med stor kapacitet), som inte har medföljande negativa konsekvenser.

Jag tycker dessutom att det förbud kring forskning kring atomkraft som rådde i sverige under många år var rent ut sagt befängt.

Det som gör undertecknad extra kritisk till kärnkraften är själva avfallsfrågan. Att organisera säker förvaring av radioaktivt material i tiotusentals år tror jag inte är möjligt. Det är det som är det avgörande argumentet till varför energiformen bör avvecklas. Inte att ledningen på Forsmark är oförmögen att upprätthålla normal arbetsplats disciplin.

söndag, januari 28, 2007

Okunniga DN

Dagens Nyheter går idag till storms mot Citybanan. Den är för dyr hävdar tidningen. - Bygg tredje spåret istället!

Intressant i sammanhanget är att DN undlåter att prata om själva huvudproblemet; Den bristande tågkapaciteten genom centrala Stockholm. Tredje spåret löser INTE problemet. Om man väljer att bygga det tredje spåret, så kommer man fortfarande att ha otillräcklig tågkapacitet när det är färdigbyggt.

Tredje spåret är en otillräcklig investering. Spåret löser inte problemet, snarare tvärtom. I själva verket skulle det bara öppna upp för nya problem och risker i framtiden.

Etiketter:

fredag, januari 26, 2007

Istappshelvetet

Nu börjar det. Idag blev jag åsyna vittne till hur ett stort isblock rade ner i huvudet på en äldre dam, vid Årstavägen 55.

Hon åsamkades kraftigt blodvite och blev lätt omtöcknad, (det hade kunnat gå än värre).

Jag eskorterade damen i fråga ner till vårdcentralen där de tog hand om henne.

Nu är det bara att hoppas att fastighetsägarna tar sitt ansvar.

Tragedin i Jönköping

Så har det hänt igen... En liten pojke blir vansinnesmördad av en psykiskt sjuk man i utanför Jönköping. Medierna slår på trumman. Inkallade experter kräver att man låser in de psykiskt sjuka, antagligen för tid och evighet.

Vid sidan av medkänslan för de drabbade, tycker jag att man ska undvika att dras med i förenklade paniklösningar.

Den psykiatriska vården behöver definitivt mer resurser. Det är i högsta grad rimligt att öppna upp för tvång i öppenvården. Och ja, de politier som beslutade att man skulle stänga de stora psyksjukhusen, utan att bygga upp en ordentlig öppenvård gjorde fel.

Men kom ihåg.... För det första; 99 % av de psykiskt sjuka är INTE farliga, för det andra, hur mycket nya resurser som psykiatrin än får....Hur många nya lagar som än stiftas. Så kommer tragiska misstag att begås, felaktiga beslut att fattas , även framgent.

tisdag, januari 23, 2007

Privatiseringstokerier

Jag har varit politiskt aktiv ända sen min glada tonårstid. Under alla de här åren har jag uppskattat politiska åsiktskillnader och debatter. Politik, fyllt av visioner om framtiden, politik där partierna står för olika idéer berikar demokratin och samhällslivet.

Även om jag till exempel alltid har tyckt att borgarnas privatiseringsdogmatism och liberalism har varit tokig, så har jag ändå känt någon sorts motvillig respekt. De vill något. De har en vision. En som jag inte delar, men ändå.

Den respekten känner jag inte för borgarnas hantering av barnakuten vid Astrid Lindgrens sjukhus. Sedan lång tid tillbaka så har landstinget nödgats konstatera att Astrid Lindgrens barnsjukhus har varit överbelamrat. Föräldrar och barn har drabbats av orimliga väntetider, när de besökt akutmottagningen vid sjukhuset.

Situationen har förvärrats av att en hel del av besökarna skulle kunna få snabbare och lika bra vård på andra platser. Problemet är att sällangångsförbrukare av sjukvård inte hittar rätt i sjukvårdsorganisationen. Rädda och oroliga föräldrar till sjuka barn, tar det säkra för det osäkra och åker in till Astrid Lindgren, något som jag inte tycker att man kan klandra dem för.

Vår idé är att man skulle uppföra en närakut för barn iu direkt anslutning till sjukhuset. Närakuten skulle kunna avlasta, dvs ta hand om de som inte är i behov av akutsjukhusets resurser. Resultate skulle bli snabbare sjukvård för alla barn.

Planeringen var att närakuten skulle kunna starta nu i maj. Sjukhusledningen hade redan startat rekryteringsarbetet då nya order kom frånm den borgerliga majoriteten....

- STOPP och belägg här skall det inte startas någon ny närakut för barn! Den måste upphandlas och drivas av en privat entreprenör, hävdar helt plötsligt, Filippa Reinfeldt (m).

Effekten blir att igångsättandet av den nya närakuten försenas med MINST ett halvår.

Det är svårt att känna respekt för motståndare som låter ideologisk förblindelse styra över det sunda förnuftet.

tisdag, januari 16, 2007

Ansvar eller inte ansvar...det är frågan

För fyra år sedan fick den förra borgerliga regeringen underkänt av landstingets revision (från alla partier). Man hade ej ordning på landstingets ekonomi. Man lånade till den löpande driften. Effekten blev att landstingets skuld ökade med tio miljarder kronor.

Flera av de ledande landstingspolitikerna i den förra borgerliga majoriteten som inte beviljades ansvarsfrihet sitter i den nuvarande borgerliga majoriteten. Idag kom hämnden Man drev genom ett beslut om att minska antalet revisorer kraftigt.

Pinsamt tycker jag. Revision av hur man hanterar skattebetalarnas pengar är viktigt. Att svara en revision som försvarar medborgarnas intresse med kraftfull nedragning visar en otäck attityd från den samlade borgerligheten i landstinget.

torsdag, januari 11, 2007

Expressen säger det

Idag upplåter jag för första gången någonsin min blogg åt Expressens ledarsida.

onsdag, januari 10, 2007

Enhetstaxan skrotas

Ja så har borgarna tagit beslutet om att avskaffa enhetstaxan. Trist tycker jag.
Enhetstaxan var ett bra redskap för att göra stockholmsregionen mer framkomlig för alla stockholmare. Dess enkla genialitet minskade dessutom trösklarna för folk att byta bilen till kollektivtrafikresande istället.

Moderaterna försöker hävda att enhetstaxan skulle dränera SL.s ekonomi och att kommande kollektivtrafikinvesteringar därmed skulle äventyras.

Argumentet är störtlöjligt. Tillskillnad från tidigare borgerligt styre så går landstingets ekonomi bra. Vi skulle ha råd att behålla enhetstaxan om den politiska viljan fanns.

Vad gäller framtida investeringsmedel till kollektivtrafiken. Som faktiskt är ett reeelt problem, Så drabbas investeringsmöjligheterna betydligt hårdare av allisansens linje att trängsleavgifternas intäkter i framtiden enbart skall gå till väggutbyggnad.

Etiketter:

måndag, januari 08, 2007

Bildt och hans jäv.

Man kan bara tänka sig hur den samlade borgligheten skulle reagera ifall Sverige haft en socialdemokratisk regering och ifall utrikesminister Jan Elliasson fick 5 miljoner kronor av ett ryskt olje- och gasföretag. Ett företag som tycker att Sverige inte ska bråka om det ryska företagets nya gasledning inom den svenska ekonomiska zonen i Östersjön. Ja, ja det är ju "tur" att vi har en borgerlig regering. Så att vi slipper drabbas av fler socialdemokratiska skandaler.

Etiketter: ,

torsdag, januari 04, 2007

Den nya årets första dumhet....

står väl antagligen de två folkpartisterna i malmö för. Ni vet de som kräver att man ska förbjuda ungarna i skolan från att tala andra språk än svenska. Förutom att det är närmast främlingsfientligt, så påminns om den gamla stenålderskolans försök att förbjuda samiska barn att tala samiska.

Sen kan man inte låta bli att fascineras av folkpartisktiska politikers klåfingriga centralism vad gäller skolan. Riksdagen ska tydligen fastställa detaljerade ordningsregler för vart och ett av landets klassrum. Jag väntar bara på attt major Björklund ska fastställa exakt vilken pedagogik som ska gälla i alla landets skolor.
Lärare och pedagoger får se upp...

måndag, januari 01, 2007

Gott nytt år!

Bloggtoppen.se