Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

torsdag, mars 29, 2007

Persson igen....

Så kommenterar Göran dokumentären. Han är inte nöjd utan han anser att han är nedklippt på ett sådant sätt så att han misstolkas. Enbart hans negativa omdömen kommer fram.

Själv anser jag att det är trist att hans mer ideologiska och långa politiska resonemang, uppenbarligen var ointressanta sett ur SVT:s synvinkel. Om man bara bildar sig en uppfattning om Persson via SVT:s fyra sända timmar så måste man få en mycket märklig bild av mannen.

Den Persson jag känner är en analytiskt, resonerade och mycket ideologisk person. Dessutom är han en av Sveriges främsta retoriker. Att sitta en och halv timme Folkets hus och lyssna på ett ideologiskt anförande av Göran är en ren njutning.

onsdag, mars 28, 2007

Mer till de rika!

Ja man blir ju inte direkt förvånad. Nu ska borgarna skänka mer pengar till de förmögna i Sverige. I kombination med införandet av Pigavdrag så att överklassen kan få skattesubventioner för att anställa lågavlönade,samt kraftigt försämrad Akassa så att man kan piska de lata arbetslösa så blir ju bilden tydlig.

Den som tror att klassklyftorna minskar med den här politiken måste vara osedvanligt naiv.

Skattesänkningar som mest gynnar höginkomsttagare som jag och på det sen slopad förmögenhetsskatt....

Hade det inte varit bättre att ta de fem miljarder som förmögenhetsskatten ger staten varje år till att rusta upp storstädernas slitna miljonprograms områden. ?

måndag, mars 26, 2007

Persson dokumentären, sista delen

Ja så var det sista avsnittet sänt. Vad ska ska man säga....

Till att börja med så måste jag konstatera att jag instämmer i hans bedömning av dagens Nyheter och i synnerhet Henrik Brors. Tidningen är ett simpelt propagandablad som blandar in folkpartistisk propaganda mitt in i de ordinarie nyheterna.

Min uppfattning är att Göran Persson var en bra statsminister och socialdemokratisk partiledare. hann redde upp efter Bildtregimens fiasko i början av 90 talet. Persson lyckades också motbevisa de moderater som i början av 90 talet hävdade att välfärdsstaten var omodern och omöjlig att förena med en globaliserad ekonomi. Nyliberalismen besegrades i grunden. Det är liksom inte en slump att den så kallade Alliansens enda möjlighet att vinna förra valet var att låtsas vara bättre socialdemokrater än socialdemokraterna själva.

Sen var/är han en av de mest lysande talare jag någonsin lyssnat på. En storstilad retoriker som kan hålla de mest bländande ideologiska anföranden jag har hört sen Palmes dagar.

Jag ser fram emot att få läsa hans politiska memoarer. Det som förbryllar/förvånar mig är dock hans förbehållslöst ärliga kommentarer om hans egna medarbetare. Varför? Och varför nu?

Tage Erlander som jag vet att Göran ser upp till skrev sina memoarer. Lysande politisk och ideologisk svensk historia. Först efter att han och de flesta av hans samtida hade dött så publicerades hans dagboksanteckningar. I dem så är Tage, rak, ärlig och elak (bitvis).

Jag tror att Göran borde ha gjort något liknande....

Våren är här!

Fantastiskt, sol, värme och livsglädje. Hurra!

I övrigt tycker jag att man bör läsa Magnus artikel i expressen. Tänkvärt och lite skrämmande om hans uppgifter stämmer.

onsdag, mars 21, 2007

Folkpartiet slår mot de svaga!

Stockholms brukarförening är en organisation där de svagaste i vårt samhälle, missbrukarna organiserar sig.

De har har bildat en organisation som kallas Stockholms brukarförening som har en lokal i Slakthusområdet där de försöker stötta och hjälpa varandra. Nu drar Birgitta Rydberg (fp), till flera av de andra borgerliga politikernas förvåning, in deras bidrag från landstinget.

Idag samlades en luggsliten skara av deras medlemmar utanför landstingshuset för att protestera. Jag var där och sa vad jag tyckte om saken. INGEN från den styrande majoriteten vågade möta dem. Ynkligt, tycker jag. Att vara politiker innebär också förmåga och mod att våga stå upp när man gör saker som ogillas. Att våga stå rakt i motvind och att inte bara gömma sig.

Expressen skriver om det idag.

Etiketter:

tisdag, mars 20, 2007

När tar vintern slut?

Årsta torg idag. Svt fortsätter sin kampanj mot min och de andra Årstabornas vårlängtan. Ton efter ton av snömassor vräks in över Årsta torg. När tar detta slut? Ska snödrivorna ligga på torget ända till midsommar? Håller jag på att förvandlas till en gammal sur gubbe ,0)

måndag, mars 19, 2007

Göran dokumentären

Så har årets kanske mest spännande dokumentär börjat i Svt. Erik Fichtelius intervjuer med Göran under hans decennium som partiledare och statsminister.

Jag har ingen avsikt att dölja att jag var oroad över hur det hela skulle börja. Den oron kom inte besannas. Istället tror jag att TV serien kommer att visa mer av den Göran som jag har känt. En eftertänksam och klok person som kanske inte alltid har skildrats helt rättvist av media.

Fichtelius dokumentär är inte heller (om nu någon skulle ha trott det) en förbehållslös hyllning. Visst har Göran begått en hel del misstag. Visst kan man fundera över en del av hans omdömen och hans personomdömen. Men i det stora hela så blir jag grymt imponerad.

Att rensa upp efter det borgerliga Bildtfiaskot i början av 90 talet. Att genomföra en politik som i slutändan slutade med att nyliberalismen som politisk ideologi tvangs in i en så grundläggande förödmjukade reträtt, så att till och med moderaterna tvingas acceptera stora delar av den socialdemokratiska välfärdsmodellen är stort.

Strax därefter kom den första debatten mellan Mona och Reinfeldt. Jag tycker att Mona skötte den med den äran. För lite tid för varje ämne, men nog kom de viktigaste frågorna fram i mitt tycke. Varför ska man dra ner på de arbetsmarknadspolitiska utbildningsinsatserna när de behövs för att säkra arbetskraftsutbudet i framtiden? Varför ska man tala om för sjuåringar att deras arbete i skolan inte duger? Varför ska man stänga möjligheterna till högskolestudier för stora delar av ungdomsgrupperna? Och varför försöker allianspartierna sätta en stenålderspolitik i sjön, för familjepolitiken?

Mona angrep Fredrik med frenesi men hon gjorde det på ett mycket trevligt sätt. Det tror jag också betyder mycket. Politik handlar om skillnader. MEN politik och politikens trovärdighet förlorar om den förvandlas till gyttjebrottning.

söndag, mars 18, 2007

Mona


Är trött efter kongressen. Konstaterar att Mona höll ett lysande ideologiskt tal som nyvald ordförande för partiet. Framåtsyftande, visionsfullt och med kloka analyser av de svåra utmaningar som Sverige står inför i framtiden.

lördag, mars 17, 2007

Posted by Picasa

Mona är vald

För en stund sedan valdes Mona till ny partiordförande för Sveriges socialdemokratiska arbetareparti. Självfallet ropade jag JA!

Mona kommer att bli en bra partiledare. Bäva månde borgarna.

fredag, mars 16, 2007

Goda råd från Svenskan?

Som jag tidigare har berättat har jag sagt upp min mångåriga prenumeration på Dagens Nyheter. Tidningens oförmåga att hålla politiskt (liberalt) tyckande utanför själva nyhetsrapporteringen fick mig att byta till Svenska Dagbladet. Den sistnämnda står ju som bekant betydligt längre högerut rent politiskt, men dess nyhetsbevakning är bättre och mer objektiv.

Samtidigt tycker jag att Svenskans ledarsida är mycket roande. Idag var en riktig höjdare.

Dagens ledare gör jämförelser mellan Finland och Sverige. Svd konstaterar att finsk socialdemokrati har allvarliga svårigheter i den nu pågånde finska valrörelsen. Att det finns en stor risk för att de finska moderaterna ska bli större än de finska socialdemokraterna....

Ledaren avslutas sen med den "välmenande" uppmaningen till svensk socialdemokrati att den borde lära av och låta sig inspireras av sina mer framsynta och moderna finska kamrater....

Fantastiskt är ordet ,0)

torsdag, mars 15, 2007

Attentatet mot Årstaborna....

De senaste dagarna har hoppet om sommaren 07 väckts rejält. Snöhelvetet är äntligen över. Människorna i Årsta och på andra platser ser glada ut. I morse steg jag glad i hågen ut på Årstavägen och promenerade riktning Årsta torg då jag chockades svårt. hela Årsta torg var en enda stor snö och ishög. Vintern var på väg att återerövra Årsta! istiden är här igen!

En stund senare visade det sig att det var Sveriges television som utsatt Årstaborna för ett attentat.

Storstadspolitik på S kongressen

Carin Jämtin ställer vakna och intressanta frågor på DN debatt idag inför vår partikongress i helgen.

Om inte socialdemokratin lyckas bättre i Stockholmsregionen i valet 2010 så har vi uppenbara allvarliga problem. Utmaningen handlar om att få tillstånd en mobilisering av stockholmarna mot de ökande klassklyftorna och orättvisorna i vår stad. Och det handlar om att mobilisera både de som har det djävligt och ganska många av de som har det ganska bra, men som förstår att alla drabbas om klassklyftorna tillåts öka än mer.

Samtidigt så måste konflikterna mellan stockholmsregionen och resten av landet dämpas. Svensk tillväxt och välfärd är beroende av fungerande regionalpolitik, men OCKSÅ av att Stockholm som landets enda större storstadsområde får rimliga förutsättningar. Om Sverige ska växa så måste landet i stort förstå att det kan vara klokt att göra en hel del samhälleliga nyinvesteringar även i stockholmsregionen, bara för att ta ett exempel.

tisdag, mars 13, 2007

Ska vi manipulera käket?

Läser Svenska Dagbladets artikel om genmodifierat majs från företaget Monsanto. Majsen är godkänd (med aktivt svenskt stöd). Nu visar det sig att maten i fråga skadar lever och njurar hos försöksråttor i en fransk studie.

Riktigt upprörande är att EU beslutade sig för att godkänna majsen som människoföda enbart på företagets egna uppgifter. Inga oberoende studier har gjorts, innan beslutet togs!

Beklämmande är att Sverige, oavsett regering, har varit drivande för att godkänna genmodifierad mat utan oberoende kontroller.

torsdag, mars 08, 2007

Närakuten vid Astrid Lindgren

Ett utav de mest befängda besluten som borgarna i landstinget har tagit är att man måste driva den nya närakuten för barn i anslutning till Astrid Lindgrens sjukhus i privat regi. "Den ska drivas av en privat entreprenör eftersom privat alltid är bäst...."

Avsikten var att den nya närakuten skulle starta nu i maj. Men eftersom borgarna anser att den till vilket pris som helst måste drivas i privat regi, så försenas öppnandet med ett halvår.

Idag tillbringade jag några timmar utanför Astrid Lindgrens barnsjukhus samtalandes med personal och föräldrar. Många i personalen var upprörda och uppgivna. Sjukhuset är extremt överbelastat och skulle definitivt behöva den avlastning som en närakut skulle innebära.
Arbetet med att få igång den nya närakuten hade kommit så pass långt så att man redan hade påbörjat intervjuerna med den personal som skulle ha börjat arbeta där nu i vår. Sen kom beskedet att verksamheten måste handlas upp.

Föräldrarnas åsikter om den borgerliga dogmatismen som går ut över ungarna tror jag inte att jag behöver beskriva.

Etiketter:

tisdag, mars 06, 2007

Cedershiöld (M) slåss för direktvalda regioner


Snuskigt tidigt i morse deltog jag på ett seminarium där Carl Cedershiöld (M), fd finansborgarråd i stockholm och medlem av Ansvarskommittén berättade om hur Sveriges politiska organisation skulle kunna se ut i framtiden.

Cedershiöld menade att den statliga regionala nivån är absurt organiserad att den präglas av stuprörstänkande samt att den saknar såväl helhetssyn och regional logik. Vidare menade han att de regionala utvecklingsfrågorna och de regionala tillväxtfrågorna är alldeles för viktiga för att ligga utanför demokratins, folkstyrets domvärjo. Därför behövs regionala politiska organ som är direktvalda och som har egen beskattningsrätt.

Gränserna för dessa regioner måste växa fram underifrån och snarare utgå ifrån de framtida arbetsmarknadsregionerna än utifrån dagens hövdingadömen.

Nu råkar jag veta sen min tid i stadshuset att Carl är en klok karl, fastän han är moderat. Intrycket i morse förstärkte den bilden.

torsdag, mars 01, 2007

Bemötandeproblem i sjukvården

Svensk sjukvård är på många sätt bland de världsledande. Den uppvisar strålande resultat vad gäller låg spädbarnsdödlighet samt förmåga att hantera cancersjukdomar och hjärt- och kärlsjukdomar. dessutom till en unikt sett låg kostnad för den svenska samhällsekonomin.

Bemötande av patienterna och tillgängligheten är det däremot betydligt sämre med. Inte minst situationen på de stora akutsjukhusen är pressad. En orsak är att alldeles för många patienter som skulle kunna få lika bra och snabbare sjukvård i primärvården inte hittar dit utan istället söker sig till de överbelastade akutmottagningarna.

När vi styrde senast försökte vi satsa på att bygga upp närakuter för att öka kapaciteten i primärvården. Resultaten av det visar sig nu vara goda. folk är mer nöjda med primärvården än tidigare. Den nya borgerliga majoriteten är däremot internt splittrad i sin syn på närakuterna. Därför står det skrivet i stjärnorna vad som händer med dem i framtiden.

Nu är tillgänglighet och bemötandekrisen värre än någonsin vad gäller akutsjukhusen. Därför är det sorgligt att våra förslag om att skjuta till mer ekonomiska resurser till dem avvisats av den borgerliga majoriteten. För dem är det viktigaste att fundera vilka delar av akutsjukhusen som ska privatiseras. Inte att se till att sjukvården får tillräckliga resurser för att kunna hantera sina brister.

Etiketter:

Bloggtoppen.se