Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

torsdag, maj 31, 2007

Nu stoppas Björnölägret

Jag älskar skärgården. Det är en fantastisk tillgång för alla stockholmare att ha vildmarken precis utanför storstaden. Varje riktig sommar innebär också skärgårdsbesök för min del.

Alla har emellertid inte möjlighet att besöka skärgården. Det märks inte minst när ser att det är till 99% etniska svenskar som åker ut i skärgården. Invandrarna kommer inte ut. vilket jag tror beror på ekonomiska orsaker men också på att man inte känner till skärgården. och svensk allemansrätt.

För att råda bot på det här så har skärgårdsstiftelsen samverkat med några stadsdelsnämnder i Stockholm samt Huddinge kommun. Tillsammans har vi arrangerat Björnölägret två veckor varje sommar. Ett dagläger som senaste sommaren samlade 1200 deltagare från Rågsved, Skärholmen och Järvafältet.

Stadsdelsnämnderna har ställt upp med att betala bussar och rekrytera deltagare. Stiftelsen, en folkhögskola, KTh och Skandia och andra har ställt upp med personal och andra kostnader.

Nu sen borgarna har tagit makten i stockholms stadshus och i stadsdelsnämnderna, så finns det varken resurser eller intresse längre. Resultat: Det blir inget Björnöläger i sommar.

Kortsynt och korkat tycker jag.

tisdag, maj 29, 2007

Skamligt AIK

Var på fotboll igår. Det var kul. Inte minst resultatet en övertygande seger för varvsarbetarlaget.

Mindre kul var att se att Gnaget klackens rasistiska övergrepp mot målvakten tolererades. I ett uppenbart försök att distrahera Djurgårdens målvakt Dembo, överöstes han med bananer, under hela den första halvleken. Funktionärerna åsåg eländet utan att ingripa. Obegripligt tycker jag.

Ifall jag hade varit anhängare till AIK så hade jag skämts livet ur mig.

måndag, maj 21, 2007

Moore varnar för privatisering av Sveriges sjukhus.

Jag har gillar Moore länge. Hans underfundigt satiriska samhällskritiska filmer ropar men utgör också en bra bas för radikal samhällsomdaning.

Nu har han gjort en film, om det ansurda amerikanska försäkringsbaserade- och privatiserade sjukvårdssystemet; Sicko.

Med anledningen av den så passar han på att gå till storms mot borgarstyret i Sverige.

Moore förutspår regeringens undergång i nästa val. Jag är övertygad om att han har rätt.

söndag, maj 20, 2007

Tack Leffe!

Igår nåddes jag av bud om att Leif Hjärpe har dött. Det känns overkligt.

För en vecka sen var jag nere i hans båt i Årstaviken. Leffe bjöd på strömmingsmacka och en pilsner. Vi pratade om politiken och framtiden. Efter ett som vanligt (när det gällde Leffe) omskakande, uppfriskande och mycket underfundigt snack knatade jag hem till mig. Det sista jag såg av Leffe var hans lite spjuveraktiga blick när han bligade ut från akterkapellet.

Jag väl medveten om att många avskydde Hjärpe. Några var rädda för honom. Jag förstod aldrig varför. Leffe var bullrig. han kunde både gorma och hytta med näven, men en mer grundsnäll kis än Leffe var svår att hitta, tyckte jag.

Visst hade Leffe synpunkter på olika personer. Visst kunde han vara en rå och rak valberedare. Men för honom var alltid politiken, ideologin, ja socialismen viktigare än futtiga personmotsättningar.

En stor socialist. En arbetarkis och en av mina bästa vänner har gått bort. Det känns för djävligt.

tisdag, maj 15, 2007

Inrätta en patientblogg!

Stockholm 21.40

Idag har jag suttit i landstingshuset sen 07.00 i morse. Vi har landstingsfullmäktigemöte. Solen lyser/lyste utanför och själv har jag varit inlåst i en mörk och dunkel landstingssal. Men jag har roligt. Mängder med debatter och mycket politik. Vad mer kan man önska sig? I bloggsammanhang kan man väl dessutom stolt, påpeka att jag har motionerat om att landstinget borde ha en allmän patientblogg....

"INRÄTTA EN PATIENTBLOGG

Att fritt få välja sin läkare borde vara en självklarhet inom vården. Sedan flera år finns politiska beslut om att valfrihet ska råda. Men tyvärr har det varit svårt att få genomslag för det i vårdens praktiska vardag.


Massor med insatser har gjorts. Nytt sätt att ersätta vårdcentraler och läkare så att det blir intressant att ta emot fler besök. Tydliga krav i avtal på information ska lämnas om valfriheten. Ändå möts alldeles för många patienter av beskedet om vilken vårdcentral och läkare som de ”tillhör”. Så kan det inte fortsätta.

Mycket talar för att det inte blir rejält tryck bakom kravet på valfrihet förrän det blir tydligt med vad som händer med de vårdcentraler som inte motsvarar befolkningens förväntningar.

Men då måste patientens ställning stärkas. Precis som alla nu för tiden bloggar om stort och smått så borde alla patienter i Stockholms län ges möjlighet att lämna sina synpunkter om vården på nätet. Vilket bemötande man fick, om var vården bra, hur var tillgängligheten. Och om man vill rekommendera vårdcentralen till sina arbetskamrater eller granne.

www.Vardguiden finns redan idag på nätet. Jag tycker att det är hög tid att där öppna upp för en sida där patienternas åsikter kommer fram. Metoden testas sedan en tid i England. Och jag kan lova att där finns mycket intressant att läsa – även för den som är svensk patient!

I hälso-och sjukvårdsnämnden har vi socialdemokrater lagt förslag på detta. Tyvärr har de borgerliga majoriteten valt att avslå förslaget. Vi socialdemokrater står på patientens sida i vården. Inte som moderaterna på vårdföretagens.

Synpunkter på vården borde ut på nätet. Vårdens resultat måste bli offentliga. Patientens åsikt och fria val är viktiga delar om vi ska kunna tala om en hälso- och sjukvård i världsklass."

söndag, maj 13, 2007

Jag är en schlagergalning....

Ja så är årets vansinne äntligen över. Serbien vann (rättvist) tycker jag. Dessutom tror jag att det är bra för Europas mest utställda land att få arrangera nästa års schlagertävling. Serbernas tidigare regeringar bär visserligen ett mycket tungt ansvar för övergreppen i Bosnien och Kosovo. Det serbiska folket förtjänar emmertid inte att utmålas så ensidigt svartvitt som de ibland har blivit.

Vad gäller Sveriges så kallade bidrag. Så kan man väl bara hoppas att man slipper terroriseras av melodin i eviga reklamsändningar framöver.

fredag, maj 11, 2007

Heja Georgien!

Björkinspirerad kaukasus-schlager kombinerat med georgisk svärdsdans. Kan man önska sig mer? Jag vet vilket land jag hejar på imorgon.

Etiketter:

onsdag, maj 09, 2007

Klassamhället är döden del 2

Jag har tidigare bloggat om klassamhällets påverkan på livslängden. om du bor i rika välmående stadsdelar/kommuner så kan du räkna med att leva en tio år längfre än om du har det dåliga omdömet att leva i en socialt utsatt stadsdel/kommun.

Nu har det kommit en ny studie där karolinska institutet visar att samhäälet läger ut dubbelt så mycket sjukvårdsresurser för den femtedel av befolkningen som är rikast jämfört med den fattigaste i livets slutskede.

Om uppgifterna stämmer så är det ett skrämmande exempel på att sjukvårdens resurser är orättfärdigt fördelade. I synnerhet som man vet att det allmänna folkhälsotillståndet redan från början är oerhört klassbundet.

Etiketter: ,

tisdag, maj 08, 2007

Mer behöver egentligen inte sägas...

Nu avslöjas verklighetens bakom borgarnas så kallade vårdgaranti.

Etiketter:

måndag, maj 07, 2007

Att säga en sak men göra en annan.....

Ser på morgon-Tv. Kristina Alvendahl (m)) och Carin jämtin 8s) debatterar utförsäljningen av stadens hyreslägenheter. http://svt.se/urlfiles/nyheter/gomorron/soffa0745mandag.ram

Alvendal lyckas med konststycket att säga att hon vill värna medborgarnas rätt att köpa sina lägenheter. Samtidigt vill hon säkra medborgarnas frihet och en fungerande bostadsmarknad genom att se till att man fortsätter att bygga nya hyresrätter. Alvendal hävdar att det självfallet kommer finnas gott om hyresrätter även i framtidens Stockholm.

En stund senare i tunnelbanan kan jag läsa dagens city. Där man konstaterar att den borgerliga regeringens politik i praktiken har stoppat allt byggande av hyresrätter i Stockholm.

Moderater som säljer ut de kommunala hyresrätterna (företrädesvis i innerstaden).
Moderater som stoppar nyproduktionen av hyresrätter.
Moderater som säger sig vilja ha många hyresrätter i framtiden.

Det känns tungt att nästa val äger rum först 2010.

Etiketter:

fredag, maj 04, 2007

Vårdhyckleriet från Folkpartiet

I dagens Svd så gör Folkpartiets Birgitta Rydberg ett stort utspel om att vårdgarantin inom sjukvården ska förbättras kraftigt. Det har folkpartisterna lovat ända sedan de tog över i landstinget i höstas.

Vad Birgitta undlåter att säga är att hon och hennes alliansbröder/systrar har anslagit för lite pengar till sjukvården. Både vad gäller förutsättningar för att leva upp till den idag redan befintliga nationella vårdgarantin och för att underlätta situationen på de hårt belastade akutsjukhusen. Istället sitter landstingsalliansen just nu och planerar för en skattesänkning nästa år.

Men det är klart att slå på den tomma trumman kan man ju trösta sig med, när opinions siffrorna sjunker och medborgarna börjar genomskåda propagandabluffarna från förra årets valkampanj.

Etiketter:

onsdag, maj 02, 2007

Jag älskar första maj

Röda fanor, Internationalen och massor av gamla kompisar som man träffar. Själv fick jag förtroendet att hålla tal vid Slussen. När högtalaranläggningen havererade så var det bara att nyttja tordönsstämman......

Etiketter: ,

Bloggtoppen.se