Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

tisdag, oktober 30, 2007

Historia i skolan

Det är bra att det nu föreligger politisk enighet om att alla elever bör läsa historia i gymnasiet.
Historia skapar sammanhang förståelse för varför saker ligger till som de gör. Sen är det nog så viktigt att se till att historieämnet utvecklar sig. Undervisningen måste utgå från den verklighet som eleverna lever i.

Döda kungar och fältslag är roligt tycker jag men jag har svårt att tro att alla elever i dagens skola tycker detsamma. En historieundervisning som engagerar måste ta sin utgångspunkt i enskilda människors situation och levnadsvillkor annars blir den död materia.

Förövrigt tycker jag att högeralliansens bristande ambitioner vad gäller att se till att alla som läser på gymnasiet också får högskolebehörighet är bedrövliga. I kombination med deras förkärlek för att skattesubventionera låglönejobb så framgår det ganska klart vilka ambitioner de har för framtidens Sverige.

måndag, oktober 29, 2007

Min väg Mina val

Har precis läst klart Perssons bok "Min väg, Mina val". Till skillnad från Erik Fichtelius dokumentären så är Persson snäll i boken. Inga hårda ord och elaka omdömen om fiender och partikamrater här inte. (vilket kanske inte var väntat). Istället får man följa Perssons väg genom hans liv och genoms hans politiska gärning som partiledare och statsminister.

Det bli väl mycket JAG, JAG, JAG och ganska litet av rörelsen och VI. Vilket är synd och lätt störande i en annan välskriven och spännande politisk historisk betraktelse.

"Jag" misstänker dock att "JAG sjukan" är en åkomma som lätt drabbar alla som håller på med politik.

För den politiskt intresserade så tycker jag att boken är ett måste. Den ger mycket spännande och aktuell bakgrundsteckning kring aktuell svensk politik.

För oss som gillar Göran i grunden så rätar den ju faktiskt ut ett och annat frågetecken kring hur han tänkte.

fredag, oktober 26, 2007

Skattepengar till Opiumodlingar?

Förstår att EU parlamentet vill starta legal opiumproduktion i Afghanistan. Resonemanget verkar vara helt befängt enligt min mening. Det är ju inte så att läkemedelsindustrin idag har brist på legalt producerat opium.

Nu ska du och jag istället bidra med våra skattepengar till att öka produktionen i ett av världens mest oroliga länder där det råder fullt inbördeskrig. Och där den väststödda regimen till stor del domineras av knark- och maffiabaroner. Denna produktin ska enligt tillskyndarna ske under organiserade och övervakade former....tillåt mig att tvivla att det ens är möjligt.

Nu tillhör ju inte jag dem som stöder tailbanerna, men det är tänkvärt att notera att produktionen av narkotika har mångdubblats i detta olycksdrabbade land sen västvärlden marscherade in.

Afghanistan förtjänar stöd och det är i högsta grad rimligt att EU gör insatser i detta land men jag vägrar att tro att stöd till narkotikaproduktion är en rimlig åtgärd.

onsdag, oktober 24, 2007

Gräddfiler i barnsjukvården

Nås av nyheten att Sofiahemmet och ett eller fler privata försäkringsbolag tänker öppna ett privat barnsjukhus i Stockholm. Den blivande chefen säger att det är väl bra eftersom den kommer avlasta den skattefinansierade barnsjukvården i Stockholm.

Jag tycker att det är en tragedi. Om de som har råd med en privat försäkring på 3000 kronor om året för att få snabbare och (bättre?) sjukvård än alla andra gör det så riskerar vi att få klassuppdelad sjukvård. De som har råd får tillgång till snabb effektiv sjukvård. Resten får nöja sig med den skattefinansierade. Dessutom lär ju viljan att betala hög skatt för god sjukvård till alla avta betydligt hos de som dessutom betalar höga försäkringspremier.

Samtidigt framkommer det i svenska dagbladet idag att majoriteten planerar att sänka skatten nästa år med 15 öre. (motsvarar 600 miljoner kronor). Samma majoritet bär ansvaret för att den nya närakuten för barn i anslutning till Astrid Lindgrens sjukhus försenades med ett halvt år. Samma majoritet lägger dessutom ner ett antal närakuter runt om i länet.

måndag, oktober 22, 2007

Valet i Polen

Stor strid mellan två högerpartier. Ett ärkekonservativt katolskt parti (PIS) som aktivt motarbetar jämställdhet för kvinnorna. Stöd från många av de polska samhällets fattigaste.

Å andra sidan ett nyliberalt parti som har som främsta punkt att Polen ska privatiseras och marknadsanpassas. Stöd från den framväxande medel- och överklassen.

Sen ett litet socialdemokratiskt vänsterparti djupt sargat och söndrat av korrupta politiker, ofta med bakgrund från det gamla kommunistpartiet.

Jag är glad över att jag inte är polsk väljare...

fredag, oktober 19, 2007

Jag tycker att man borde folkomrösta

Man borde ha en folkomröstning kring det nya EU fördraget. I praktiken innebär uppgörelsen att Bryssel får mer makt rörande utrikes- och säkerhetspolitiken samt en lång rad andra frågor. självfallet påverkas sveriges suveränitet av detta.

I morse hörde jag Maria Abrahamsson (Svd) argumentera emot med argument i stil som att folk inte kan sätta sig in i frågan. alternativt att folk kan vara för en del och mot annat.

som demokrat tilltror jag medborgarna både förmågan att kunna sätta sig in i saker och att kunna väga för och nackdelar i komplexa sammanhang. det brukar medborgarna mäkta vart fjärde år.

torsdag, oktober 18, 2007

Sälj inte vapen till militärdiktaturer!

Har förstått att SAAB ny lyckats få Thailand att vilja köpa JAS Gripen. Inte för att den thailänska militärjuntan tycker att det är det bästa flygplanet, utan därför att jänkarna inte säljer vapen till kuppmakare som avsatt demokratiskt valda regeringar. Då vänder man sig till oss istället. Pinsamt tycker jag.

Visst ska Sverige kunna exportera vapen. Men uppenbarligen behöver regelverket skärpas.

tisdag, oktober 16, 2007

Alliansen?

måndag, oktober 15, 2007

Vårt sydliga grannland

Danska dagbarnvårdare vill fortsätta röka hemma

Dagbarnvårdare i Hjørring Kommune i Jylland strejkar i protest mot att kommunen vill införa nya regler mot rökning. De nya reglerna innebär att en dagbarnvårdares hem måste vara helt rökfritt, även då dagbarnen inte är där.

330 dagbarnvårdare i Hjørring har lagt ned arbetet i protest och sammanträder med fackförbundet FOA på onsdagsmorgonen. Kommunens økonomiudvalg ska behandla frågan den 23 oktober och dagbarnvårdarna hoppas kunna påverka kommunen att släppa det totala rökförbudet.

Även i Odense har dagbarnvårdare strejkat mot nya regler mot rökning. Där blev en dagbarnvårdare avstängd sedan hennes man fortsatt att röka i bostaden trots flera varningar från kommunen. (NFÖ)

onsdag, oktober 10, 2007

Vaccinera mot livmoderhalscancer NU!

Ett par hundra kvinnor dör varje år sedan de drabbats av livmoderhalscancer. I Stockholm handlar det om 20-30 kvinnor om året.

Sedan ett par år finns det fungerande vacciner mot det Geradsil och Cervarix. vaccinerna är godkända av 79 länders läkemedelsmyndigheter. I Danmark , Norge och USA är de redan inlagda i de allmänna vaccinationsprogrammen.

I Sverige avvaktar man. Skälet är ett så vitt jag förstår ekonomiskt ställningskrig mellan landstingen, staten och kommunerna om vem som ska stå för notan.

Samtidigt börjar de som har känner till att det finns bot med att för egen bekostnad vaccinera sina tonörsdöttrar. I Stockholms län har hitintills ca 7000 flickor blivit vaccinerade. Varav 4220 i stockholms läns Nordostkommuner (välmående befolkning).

I stockholms sydvästkommuner har bara 282 unga tjejer blivit vaccinerade (Fattigare bostadsområden, med sämre folkhälsa).

Revirstriderna och tövandet gör att vaccinatin mot livmoderhalscander har blivit en klassfråga.

Jag tycker att det är pinsamt. Stockholms läns landsting borde gå före. Liv är viktigare än krig om vem som ska stå för notan.

torsdag, oktober 04, 2007

Årets viktigaste film

Ikväll ska jag gå och se en förhandsvisning av årets viktigaste film Sicko. Den amerikanska sjukvårdsorganisationen tillhör det mest absurda jag har sett i mitt i liv. I början av nittiotalet hade jag förmånen att få resa runt i USA och studera landets sjukvårds och sociala välfärdssystem. Det var en skakande upplevelse.

Värst var det att komma till North Carolina som då hade större spädbarnsdödlighet än Zaire i Afrika! Ja vi talar om jordens rikaste land som har råd med världens mäktigaste krigsmaskin, men inte råd med att säkra sina medborgares rätt till anständig välfärd.

Det ska bli spännande att se Sicko. jag tror att filmen kan bli en bra väckarklocka för de som inte ser att om man släpper loss tyglarna för den försäkringsfinansierade vården. Så riskerar man i slutändan att de som inte har råd med försäkringarna får nöja sig med fattigvården som enda återstående alternativ.

måndag, oktober 01, 2007

Populism och eftertanke...

En av allianspartiernas mer populistiska inspel under förra årets valrörelse var nog antagligen alla utfall mot fastighetskatten. Nu när verkligheten hunnit ifatt dem så blir den en riktig....
kvarnsten för dem vilket är rätt åt dem. Själv kommer jag med allra största sannolikhet få betala mer i boendeskatt nästa år. Vilket jag tycker är i högsta grad rimligt. Å andra sidan lät jag mig inte luras av borgerliga populister.

Bloggtoppen.se