Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

onsdag, mars 26, 2008

Stockholm...

söndag, mars 16, 2008

Ibland känner man sig stenåldersgammal

Var på SSU Stockholms årskonferens i helgen. Många var dom och unga.... Själv kände jag mig som en gammal neandertalare.... Det var bra länge sen man var aktiv ungdomsklubbist.

lördag, mars 15, 2008

Väntetidshyckleri

Idag gör folkpartisterna ett stort utspel. de landsting som inte lever upp till den nationella vårdgarantins löfte om att man ska få träffa en specialistläkare inom 90 dagar och få sin behandling/operation inom senast 90 dagar ska straffas.

Vad de förtiger är att folkpartisterna här i Stockholm till och med har skärpt löftet. Här ska det inte vara 90 dagar utan 30. Samtidigt VÄXER köerna för den som väntar på att få träffa läkare eller på att få behandling. I november väntade 12759 stockholmare på att få träffa läkaren. Andelen stockholmare som tycker att väntetiderna i det borgerligt styrda stockholmslandstinget är ok sjönk under 2007 från 28% till 24%.

Men det är klart om man inte ens kan hålla det nationellt fastställda löftet så är väl det enda rimliga att man lovar ännu mer....

torsdag, mars 13, 2008

man upphör aldrig att förvånas

Först läggs närakuterna ner. "De är en styggelse" för att citera Birgitta Rydberg (fp). Därefter blir det kaos på sjukhusens akutmottagningar. Då ska närakuterna öppnas igen. Fast de får ju inte heta närakuter. Nu ska de heta Lättakuter.....

måndag, mars 10, 2008

Vänstervåg

Helgen präglades för min del av att dels medverka på GO REDs stora möte om kvinnosjukdomar i stockholms folkets hus. Det var kul och stimulerande. Särskilt viktigt kändes det att påpeka det orimliga i att den borgerliga majoriteten minska primärvårdtillgången för de kvinnor som löper störst risk att drabbas av hjärt och kärlsjukdomar.

Under söndagen kunde jag konstatera att de spanska och franska socialisterna hade stora väljarframgångar. Noterbart är att Madrid, Rom, Paris, London, Berlin och Köpenhamn nu alla styrs av socialdemokrater. Det är bara här i norra utkants Europa som borgerligheten så här långt lyckats vinna storstadsbornas förtroende. Fast det är klart, jag är ganska övertygad om att nyval i stockholmsregionen skulle leda till vissa framgångar för socialdemokratin...

torsdag, mars 06, 2008

Den moderata vårdpolitiken har havererat.


”Klyftor i vården ökar. Fattiga områden förlorare i Vårdval Stockholm”*, skriver SvD idag i en granskning av nyetableringar och nedläggningar till följd av den moderata sjukvårdspolitiken.

Svenskans granskning stämmer till eftertanke. som oppositionspolitiker antas man väl bli glad för att ens farhågor stämmer. I själva verket blir jag djupt bedrövad. Just nu översköljs jag av larmrapporter från olika primärvårdsverksamheter som drabbas av besparingar som en följd av vårdval Stockholm.

Senast i morse fick jag rapporter från Jordbro vårdcentral där 6 och en halv tjänst sägs upp. Man borde omedelbart sätta sig ner och föra en diskussion om vad man kan göra för att undvika vårdhaveri i utsatta bostadsområden i stockholms län.

Ett argument som Felippa Reinfeldt brukar anföra mot oss som är oroliga över Vårdval Stockholms konsekvenser är att det är människor som är sjuka inte bostadsområden.

Samtidigt kan jag konstatera att landstinget självt (centrum för allmänmedicin) presenterade en rapport för några dagar sedan som visar att var du bor sätter stora spår i hälsan. ”Själva bostadsområdets karaktär och kultur skapar också vanor och beteenden som påverkar hälsan. [---]. Exempelvis kan det innebära att även om en person får högre inkomst och bor kvar i sitt gamla bostadsområde kan det fortfarande ge effekter på hälsan.” Trots detta fortsätter Filippa Reinfeldt att påstå att det är människor som behöver vård, inte områden.

Idag presenterar också Socialstyrelsen sin årliga rapport om läget i Hälso- och sjukvården. De konstaterar idag på SvD:s Brännpunkt att klyftorna i vården ökar och att ”beslutsfattarna inom den svenska hälso- och sjukvården står inför en stor utmaning – att klarlägga orsakerna till de skillnader som beskrivits och att ta fram strategier för att öka jämlikheten i vården”.

vårdval Stockholm ökar orättvisorna och leder till en kollaps för primärvården i stora delar av Stockholmsregionen. Högern hade helt enkelt för bråttom när man satte sitt stora projekt i sjön.

Jag är övertygad om att det går att förena valfrihet med rättvisa. För min del är jag beredd att sätta mig ner och föra diskussioner även med de borgerliga partierna. Hitintills har jag mötts av ointresse. Men när verkligheten tränger sig på kanske man vågar hoppas på kompromisser. Det skulle i alla fall stockholms läns innevånare och patienterna i primärvården gagnas av.

måndag, mars 03, 2008

Vänta med nya EU fördraget

Jag har sagt det förut. EU domstolens utslag rörande konflikten i Waxholm är djupt oroande för oss som vill undvika lönedumpning på arbetsmarknaden. Om det vill sig illa så kan fackföreningsrörelsens strid för rättvisa och justa villkor på arbetsplatserna undermineras totalt.

Idag skriver Morgan Johansson och Bo Bernhardsson klokt om detta på DN debatt.

Bloggtoppen.se