Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

onsdag, maj 28, 2008

EU och arbetsrätten

Nu reagerar även centralt LO folk på orimligheten att EU domstolen slår sönder kollektivavtalen. LOs jurist Claes-Mikael Jonsson kritiserar EU:s utveckling och EU domstolens hantering av de arbetsrättsliga frågorna. Han menar att man ska anta Lissabonfördraget och därefter ställa krav.

Jag tror inte att det räcker.

Frågan är fruktansvärt illa hanterad. Och den hotar att bli en kvarnsten runt halsen för arbetarrörelsen i nästa EU parlamentsval. Tuffare krav och villkorsställande inför en svensk underskrift av Lissabonfördraget är vad som bör göras.

tisdag, maj 20, 2008

Bildts linje saknade grund

Enligt många är Carl Bildt en av Sveriges främsta politiker. Jag tänker inte förneka att han sticker ut.

Men nog måste det vara pinsamt att det som startade hans politiska karriär antagligen var helt falskt. Bildts angrepp dåvarande Sovjetunionen då han hävdade att landet vid upprepade tillfällen kränkt Svenskt territorialvatten, bl.a vid Hårsfjärden. Nu visar det sig vid närmare analys att det i själva verket var ett Svenskt skolfartyg Amelia som avgav de ryska ubåtsljuden.

Själv minns jag den iögonfallande diskrepansen som fanns i synen på Bildts insats i krigets Jugoslavien. Här hemma hyllade de borgerliga medierna honom som en stor hjälte. I krigets Sarajevo mötte jag många bosnier såväl bosniaker och serber som hade en helt annorlunda bild av Bildts storhet.... Inte minst efter tragedin i Srebrenitsa.

tisdag, maj 13, 2008

Idag beundrar jag...

Stockholms Brukarförening. Det är en sammanslutning av människor som har brukat/brukar narkotika och som försöker stödja varandra i en fruktansvärt utsatt situation. de får anslag till sin nödvändiga verksamhet från Stockholm stad. Och de har tidigare fått anslag från landstinget i Stockholm. Inte nu längre. skälet till detta är att medlemmarna i föreningen tagit ställning för att de man bör införa ett sprutbytesprogram i Stockholm. Reaktionen har inte låtit vänta på sig. Birgitta Rydberg (fp) har sett till att landstinget dragit in sitt anslag.

Idag stod brukarföreningens medlemmar på landstingshusets trappa. De har försökt få tillfälle att träffa Birgitta Rydberg. Hon har nekat än så länge.

Jag tycker att det är cyniskt. Man kan tycka olika om sprutbytesprogram. Men att dra in anslagen till en förening som organiserar samhällets aboluta olycksbarn bara för att de har gjort det som andra demokratiskt styrda organisationer gör - nämligen ställningstaganden fattade i demokratisk ordning. Det är djupt upprörande och skandalöst.

torsdag, maj 08, 2008

Folket vill inte privatisera de statliga företagen.

Nu visar det sig vad jag länge misstänkt. Nämligen att det inte finns något folkligt stöd för Odells utförsäljningspolitik. Svenskarna förstår inte varför framgångrika statliga företag och verksamheter ska privatiseras. Min reflektion är ju sorg över den undermåliga nyhetsbevakning som inte minst dagens Nyheter stod för i den senaste valrörelsen. Dn skildrade valet som om det vore ett amerikanskt presidentval. Där man hade att välja mellan en bufflig och trött persson eller en ung och pigg Reinfeldt. Att Reinfeldt stod för politik (Bl.a viljan att privatisera de statliga företagen) omnämndes knappt. Så går det när media lånar ut sig till partiernas propagandacentraler. Istället för att ge medborgarna service i form av allsidig valbevakning.

fredag, maj 02, 2008

Första Maj Nynäshamn

Posted by Picasa

Första maj Slussen

Posted by Picasa

Bloggtoppen.se