Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

tisdag, september 30, 2008

Tänkvärd liten film i dessa dagar av kapitalismens kris

http://video.google.com/videoplay?docid=-9050474362583451279

tisdag, september 16, 2008

mer skäll på Vårdval Stockholm

Det är inte bara jag som tycker att Vårdval Stockholm är orättfärdigt. Nu instämmer läkarna också.

måndag, september 15, 2008

Dumsnålt att avskaffa helikopterläkare

Pressmeddelande sänt av mig idag....

Dumsnålt avskaffa helikopterläkare
Nu ska ambulanshelikoptern köra utan läkarbemanning, rapporterar Dagens Nyheter och andra medier på morgonen idag. Socialdemokraterna har kritiserat den borgerliga majoriteten för detta ända sedan deras planer uppdagades i våras.

—Det här är ett dumsnålt beslut som riskerar att leda till onödiga dödsfall, säger det socialdemokratiska oppositionslandstingsrådet Dag Larsson.

—Ambulanshelikoptern skickas bara ut i krislägen och det säger sig självt att läkare ombord på helikoptern räddar liv, säger Dag Larsson.

—Beslutet om att ta bort läkarbemanningen har skötts på ett klantigt sätt. Det ansvariga landstingsrådet Gustav Andersson (c) försökte i våras hävda att han hade helikopterläkarna med sig bakom beslutet. Det var något som de helikopterläkare jag hade kontakt med och även skrev en debattartikel tillsammans med till tidningen Skärgården, inte höll med om, säger Dag Larsson.

söndag, september 14, 2008

5 år efter segern över imperiepengarna...

"Sent omsider och utan större planering och så, så kommer här ett förslag om att vi som var med och roddade valvinsten i EMU-omröstningen och kan och vill - träffas och firar 5-årsdagen nu på söndag, dvs 14e september. Eftersom vi då var mästare på sunkhak så fortsätter vi med det... Mötesplatsen är därför fastställd till restaurang Biffi, Vasagatan 28. De flesta måste också jobba på måndag så förslaget är att vi sammanstrålar runt 16-16.30. "

Självfallet går jag dit. Valsegern över EMU förespråkarna behöver firas. Förutom att slippa en gemensam europeisk monetär politik så firar jag också folkets seger över stupiditeten. Valsegern bevisade att det inte går att köpa väljare med glass, ballonger och muffare drån Östermalm på Högdalens torg.

tisdag, september 09, 2008

Sjukvård i borgarnas Stockholm-Var god dröj......

Köerna för att få vård i Stockholm växer...

I december 07 väntade 59 099 stockholmare på att få vård. I maj 08 hade kön vuxit till 66 061 personer.

De borgerligas svar på problemen har varit att sänka skatten. Hittills med 25 öre, vilket att man dragit undan ca 1 miljard kronor från landstinget om året. Pengar som förslagsvis skulle kunnat användas för att minska väntetiderna. Den andra borgerliga reaktionen har otroligt nog varit att utöka löftena gällande den icke fungerande vårdgarantin! Stockholms läns landsting lovar nu (till skillnad från resten av landet) att det högst ska ta 30 dagar att få komma till en specialistmottagning. Hur har det då gått med det skärpta löftet?

Väntande till mottagning (mer än 30 dagar)

December 2007: 29 731 väntande

Maj 2008: 31 373 väntande

När man väl kommit till en mottagning och börjat hoppas på att man ska bli behandlad för sin åkomma så får man dessutom alltför ofta vänta ännu längre.....

December 2007: 9 194 väntande
Maj 2008: 15 497


Särskilt alarmerade är situationen inom allmän psykiatri, Barn och ungdomsmedicin (där kön har ökat från 1255 till 2193 patienter), hudsjukdomar och gråstarr.

Ifall du är gammal och hör dåligt så får du tyvärr ställa in dig på att vänta upp till sju (7) månader på att få en ny hörapparat.

Borgarna sänker skatterna! Köerna till vården växer! Är det rimligt?

Obs, Jag skulle kunna ta fram uppgifter som är senare än maj, men har valt att avstå. Visserligen växer köerna ännu mer. Men man bör ta hänsyn till eventuella effekter av den senaste strejken i sjukvården.

Den som vill granska mina siffror kan göra det på SLL:s hemsida. Hälso och sjukvårdsnämndens sammanträde 2/9 2008. p 16 Lägesrapport- tillgänglighetsprojektet, HSN 0803-0480

fredag, september 05, 2008

Håll i hatten- regeringen är panikslagen.

De senaste dagarna har den impopulära regeringen gjort dagliga massmedieutspel innehållandes nya reformer till en kostnad om minst 2-3 miljarder per utspel. Det lär fortsätta under en eller ett par veckor till.

Orsaken är ju självfallet de borgerligas desperation över att de ligger under i opinionsundersökningarna med 15%. I synnerhet verkar utspelen vara specialdesignade för att rädda kvar kristdemokraterna i riksdagen.

Samtidigt meddelar Dagens eko att 7% av svenskarnas lön nu går till räntekostnader. I Stockholm handlar det för många om så mycket som 20%. Det är en självklar följd av regeringens oförmåga att föra en ekonomisk politik som går i takt med konjunkturcyckeln men följer också av riksbankens kamp mot inflationen.

Vi står i en paradoxal situation. Regeringen spär på köpkraften. Riksbanken drar in den.
Håll i hatten säger jag.

tisdag, september 02, 2008

Sent ska syndaren vakna.....

Ja så kommer en ganska väntad nyhet. Absurditeterna och orimligheterna i vårdval Stockholm går inte att försvara. Det inser de flesta, och därför har vårdval Stockholm blivit en belastning inte en framgång för de borgerliga partierna. Nu sker en partiell reträtt.

Jag tycker att det är glädjande. Före sommaren hävdade Filippa Reinfeldt med emfas att det är individer som är sjuka inte trappuppgångar. Därför var varje hänsynstagande till sjukvårdens behov i utsatta bostadsområden fullständigt orimliga. Resultatet blev dramatiska besparingar på vårdcentraler på Järvafältet och i områden som Botkyrka och Jordbro. Samtidigt som vårdutbudet kraftigt förstärktes på Östermalm och Norrmalm och andra mer välbärgade och ur folkhälsosynpunkt friska områden.

Idag har hon och hennes kollegor förstått att det finns socioekonomiska skillnader/klassklyftor i samhället och de har ett samband med hälsan.... Att som hon och hennes kollegor nu påstår att det skulle räcka med att "jämna ut åldersfaktorerna" samt att höja tolkersättningen är emellertid nästan parodiskt.

Grundproblemet är att Vårdval Stockholm i grunden inte är ett system som syftar til att ge dig och mig rätt att välja vårdgivare. (Den rätten hade vi redan innan vårdval stockholm). Huvudsyftet är i själva verket att ge vårdbolagen frihet att etablera sig var de vill och att därefter skicka räkning till skattebetalarna. Följden har blivit en explosiv utökning av vårdutbudet där behoven är minst. Ett cyniskt slöseri sett ur vårdsynpunkt. Eftersom de otillfredställda vårdbehoven är stora, men i inte där de nya privata aktörerna i regel har lust att etablera sig.

Nog behöver ersättningssystemen till primärvården göras om. Det taffliga system som de borgerliga satte i sjön (trotts våra varningar), håller inte. De nu föreslagna förändringarna är dock som att ge en panodiltablett till en som brutit benet. Bättre än inget men helt otillräckligt.

Förövrigt fortsätter vårdköerna i alliansens Stockholm att växa. Samtidigt som man sänkt skatterna med en miljard kronor.....

Bloggtoppen.se