Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

tisdag, november 25, 2008

Budgetdebatt Äntligen!

Idag börjar landstingsfullmäktiges budgetdebatt. Äntligen!

När jag berättar för vänner utanför det direkta politiska livet att jag och en stor grupp andra människor ska låsa in oss i landstingshuset ett par dygn för att debattera landstingspolitik så blir de lätt fundersamma. När jag sen följer upp med att berätta för dem att jag med nästan 100% säkerhet kan berätta redan nu vilka beslut som fullmäktige kommer fatta så börjar de se ut som det som de misstänkt länge stämmer. "Mannen är fullständigt galen!"

Själv tycker jag att det är roligt med budgetmötet. Det främsta skälet är att det ger möjlighet för de olika partiera att utveckla sina ståndpunkter lite bredare. Jag vet att jag kommer bli ilsk när jag kommer få höra en del borgerliga företrädare ställa sig upp och förklara varför de tycker att privatiserad sjukvård alltid är bättre än offentligt driven och varför sjukvården behöver hållas på svältkur i Stockholm. Men å andra sidan kommer det att bli intressant att få höra om det kommer lite borgerliga ideologiska tankegångar bakom den befängda sjukvårdpolitik som bedrivs nu.

måndag, november 24, 2008

Är jag svensk?

Har förstått att moderaterna nu föreslår att nyanlända invandrare och flyktingar skall skriva under en försäkran om att de förstått vad de svenska värderingarna handlar om. Samt att i det fall man underlåter en sådan försäkran, så kan det bli aktuellt med någon form av bestraffning.

Förutom förslagets uppenbara flört med främlingsfientliga krafter så kan jag inte låta bli att ställa mig frågan om inte alla som vistats i landet borde tvingas skriva under ett "svenskhetsintyg"? Och dessutom vad innebär det att ställa upp på svenska värderingar?

Om jag tar mig själv som exempel och en del av mina värderingar så blir jag omedelbart tveksam. Bara för att ta tre exempel som omedelbart faller mig på läppen...

1. Jag avskyr idrott. Undertecknad anser i liket med Ivar Lo att idrotten fördummar medborgarna.

Här vet jag emellertid att den absoluta merparten av landets befolkning älskar idrott. Slutsats: jag är klart antisvensk i mina värderingar.

2. Jag gillar surströmming.

Har noterat att de flesta svenskar i min omgivning reagerar med avsky när jag fösöker intaga denna exotiska delikatess, ett uppenbart osvenskt beteende således.

3.
Jag gillar den blågula flaggan. Tycker att det är ganska mysigt att se den vaja mot en molnig himmel.

De flesta svenskar tycker att fanor och nationalistiska attribut är trams och (faktiskt) väldigt osvenska.

Min slutsats blir enkel. Jag tvivlar på att jag är en riktig svensk. I synnerhet om man skall tvingas skriva under officiella intyg/dokument som bevis för att man gillar det svenska.


Ps) Fast å andra sidan gillar jag midsommarafton, välfärden och det som förr kallades den svenska modellen....

tisdag, november 18, 2008

En liten allmosa...

Får precis besked om att den borgerliga majoriteten kommer att besluta att Stockholms brukarförening ska få 50.000 kronor i bidrag från landstinget. Det är skamligt ynkligt.

Stockholm stad ger brukarföreningen nästan en miljon om året. Landstinget gav lika mycket fram till för ett par år sedan. Brukarföreningen som organiserar narkomaner som försöker ta sig ur sin eländiga tillvaro gjorde då det otänkbara. De intog en politiskt oacceptabel ståndpunkt. Nämligen att landstinget och Stockholm borde dra igång ett sprutbytesprogram. Det sistnämnda är en uppfattning som i grunden delas av en majoritet i såväl Stockholms kommunfullmäktige som landstinget. Inte minst mot bakgrund av den skenande HIV epedemin.

Tanken att narkomanerna själva kunde tänkas ha uppfattningar i frågan blev för mycket för Folkpartiet som framtvingade ett beslut om att bidraget till brukarföreningen skulle slopas.

För detta har de borgerliga mött mycket hård kritik. Nu backar man och ger brukarföreningen en liten allmosa....

måndag, november 10, 2008

Den stoltaste stunden?


Ja, jag har ju varit i USA en sväng för att studera kampanjer och amerikansk politik. Därborta blev jag ju självfallet kompis med skogens konung som hade bestämt sig för att USA behövde en liten vänstersväng rent politiskt.
Posted by Picasa

tisdag, november 04, 2008

Nu avgörs det

Var på valmöte/rally i Philaelphia igårkväll. Joe Bidén talade för 90 ooo anhängare till demokraterna. Helt fantastiskt.
I 4 (fyra) timmar stod folk och väntade på att vice presidentkandidaten skulle komma till mötet.

Visst har jag synpunkter på demokraterna. Men nog skulle det amerikanska folket, den amerikanska abetarrörelsen/fackföreningsrrörelsen och världen i sin helhet vinna på att den amerikanska högern besegras.

Eller som folk ropade igårkväll. "Change we can beleive in".

Förövrigt så är jag grymt imponerad av den fantastiska folkrörelsekampanj som demokraterna och Obama organiserat.

Bloggtoppen.se